Контрольные работы по дисциплине Иностранный язык в сфере профессиональной коммуникации для специальности Организация обслуживания в общественном питании


Контрольная работа по теме
Структура меню. Типы меню.
Вариант 1
1. Fill in the blanks.
The classical French menu has more than 12……
Soups can be thick potage or ……. consommé.
…… can be hors-d’oeuvres, pates or oysters.
…… means “host’s table”.
…… is the sweet course at the end of a meal.
2. Find and correct the mistake.
Modern menus usually have 12 courses.
Desserts are served at the beginning of the dinner.
Table d’ hote means dishes “according to the card”
The main course is not the substantial course of the meal.
Appetizers are served after dessert.
III. Answer the questions
How many courses are there in a modern menu?
When are the appetizers served?
What are the main course dishes?
What can be served for dessert?
What is a’ la carte menu?

IV. Translate into Russian.
I’m hungry and thirsty.
Help yourself, please!
May I offer you another cup of tea?
Will you try this?
Pass me the salt, please.
V. Translate into English.
Этот столик свободен?
Можно мне меню?
Я бы хотел цыпленка.
Вы будете десерт?
Принесите кофе, пожалуйста.
Ответы:
1. courses, thin, starters, table d’ hote, dessert
2. … 5 courses, at the end, a’ la carte, starter is not…, are served before main course
3. 5, at the beginning of a meal, meat or fish cooked dishes,
cakes/ ice cream/fruit/ nuts, according to the menu card
Контрольная работа по теме
Структура меню. Типы меню.
Вариант 2
1. Fill in the blanks.
The word “……..” means the dishes served in this restaurant.
Soups may be …. potage or thin consommé.
Chefs usually start to design menus with the …. courses.
…. can be served with biscuits or fruits.
…..means dishes “according to the card”.
II. Find and correct the mistake.
The classical French menu has only 4 courses.
Appetizers are served after the main courses.
A dessert is served at the beginning of the dinner.
Table d’hôte dishes are cooked to order.
A la carte menu is usually used in hospitals and canteens.
III. . Answer the questions
How many courses does the classical French menu have?
When is a dessert served?
What kind of soups do you know?
Why are the appetizers served at the beginning of the dinner?
Where is cycle menu usually used?
IV. Translate into Russian.
Here you are!
Will you have some more?
I would rather not, thank you.
I have had enough.
Do you mind to take a second helping?
V. Translate into English.
Время обедать.
Какие блюда есть в меню?
Я возьму клубничный сок.
Сегодня есть большой выбор блюд.
Что вы закажите для друзей?
Ответы:
1. menu, thick, main, coffee, a la cart
2. 12, dessert is served, appetizers are served, a la cart dishes, cycle menu is used
3. 12, at the end, pottage/ consommé, to stimulate appetite, in hospitals and canteens.
Контрольная работа по темам
Персонал. Сервировка стола. В ресторане.
Вариант 1
1. Match the words and phrases in list A with the words in list B.
A. to set the table, to show to, to get ready, a la carte, to have a good time, appearance, direct contact, tidy, friendly atmosphere, tableware, to polish, substantial, for a chat, apprentice, garnish, success, supplier, market, heavy meals, to face left, vase, cruet-set, entrée, pleasant manners, blade, to decide, spare, cash, customer, staff.
B. обильная еда, хорошо проводить время, смотреть влево, опрятный, накрывать стол, ученик, полировать, прямой контакт, дружелюбная атмосфера, успех, плотный, приготовиться, приборы для сервировки стола, рынок, поболтать, порционные блюда, внешность, проводить к, гарнир, поставщик, лезвие, ваза, горячая закуска, персонал, приятные манеры, прибор для соли перца и специй, наличные деньги, посетитель, решать, запасной.
2. Fill in the missing words.
The usual (1) in England are breakfast, lunch, traditional five o’clock (2), dinner and late supper. English breakfast is usually (3) and varied. For breakfast English people may have (4) or cornflakes with milk or cream and sugar, bacon and (5), fried mushrooms, marmalade with buttered toast and tea or coffee. For a (6) they can have a boiled egg, cold ham, or fish with (7) chips.
(8) is at one o’clock during the break at work. Working (9) usually have their lunch at the canteen or in the (10) café or a small restaurant. ….
Change, porridge, people, potato, meals, eggs, tea, nearest, lunch, substantial.3. Translate into English
1. Он работает в ресторане.
2. Гости посещают рестораны с хорошим обслуживанием.
3. Метрдотель управляет работой персонала в зале.
4. Положите главный нож и вилку в одном сантиметре от края стола.
5. Сегодня он будет делать закуски, мясные и десертные блюда.
6. Чай в пять часов - старая английская традиция.
7. Что бы вы хотели на завтрак?
8. Давайте позовем официанта и сделаем заказ.
9. Я бы хотел яичницу, мясной паштет и тосты с мармеладом.
10. Вот меню. Выбирайте, пожалуйста.
Контрольная работа по темам
Персонал. Сервировка стола. В ресторане.
Вариант 2
1. Match the words and phrases in list A with the words in list B.
A. ashtray, experience, to arrive, napkin, kitchen hand, crockery, porridge, soft, old tradition, buttered toast, meat pate, lump, a big choice, to wipe, folded, strong drinks, to peel, tied back, cash, to receive guests, bowl, glassware, is located, to check, price, neat, cuisine, liquors, cornflakes, varied.
B. большой выбор, посуда из фаянса, опыт, крепкие напитки, завязаны назад, принимать гостей, старая традиция, овсяная каша, кусочек, намазанный маслом тост, вытирать, мягкий, салфетка, мясной паштет, наличные деньги, свернутый, кухонный рабочий, снимать кожуру, пепельница, прибывать, расположен, кухня, чашка, цена, разнообразный, аккуратный, проверять, напитки, кукурузные хлопья, стеклянная посуда.
2. Fill in the missing words.
Restaurant is located in a place (1) for its theatres and cinemas. It is a (2) restaurant. It can (3) many guests at a time. Its hall has modern (4) with light-blue carpet and walls, black chairs and white table-cloths, (5) cutlery and glasses. The menu offers a (6) of dishes from which the guests can choose. This is called an (7) menu.
The restaurant offers special (8) and fine food. It is (9) for dinner from 6 o’clock to 11 o’clock. It is closed on Monday because the staff (10). ….
Open, design, a la carte, sparkling, big, famous, service, have a rest, variety, cater.

3. Translate into English
1. Официанты, официантки и метрдотели готовят зал к обеду.
2. Гости хорошо проводят время вечером.
3. Хорошие официанты очень важны в ресторанном бизнесе.
4. Менеджер готовит счета для поставщиков и организует работу официантов и поваров.
5. Ученик на кухне чистит, нарезает и готовит овощи, и делает фруктовые салаты.
6. Положите свернутую салфетку в центре сервировочной тарелки или справа от столовых приборов.
7. Что бы вы хотели чай или кофе?
8. Сегодня у нас большой выбор блюд.
9. Принесите мне фруктовый салат и фруктовый сок.
10. Я возьму блины, яичницу с беконом и чашку кофе.
Контрольная работа по темам
Методы приготовления пищи. Стили обслуживания.
Магазины.
Вариант 1
1. Match the words and expressions from list A with the words and expressions from list B.
A. heating, immersion, edible, suitable, saleswoman, cashier, supermarket, department store, shop-window, customer, grocer’s, variety of products, household goods, snack plates, frozen food, self-service shop, foodstuffs, attractive, to choose, aisle, raspberries, a wide choice of fruit, to any taste, fancy-cake, polite, buckwheat, canned meat, raw, to arrange.
B. кассир, разнообразие продуктов, ряд, пирожное, погружение, замороженные продукты, съедобный, нагревание, продавщица, товары для дома, тарелки для накладывания еды, вежливый, на любой вкус, гречневая крупа, сырой, малина, широкий выбор фруктов, магазин самообслуживания, подходящий, привлекательный, устраивать, выбирать, бакалея, покупатель, витрина, универмаг, консервированное мясо, продукты, супермаркет.
2. Fill in the blanks
(1) Service is often called the “(2) board”. This system of (3) service is very convenient for the (4) - they needn’t wait (5) the waiters and bills. This is really (6). It is (7) in hotels for big groups of (8), and for conferences.
The (9) with snacks and dishes are placed in the center of the (10). The tables are near the (11). The guests come up and (12) the meals on the plates. Then they put everything on the (13) and take their (14) at the tables.
The (15) of appetizers, dishes and beverages is usually (16). The waiter’s role is (17) the table and (18) drinks.
guests, tourists, Swedish, for, dining-hall, put, seats, to clear, buffet, counter, trays, self-service, food, walls, serve, assortment, arranged, rich.
3. Translate into English
1. Магазины играют важную роль в нашей жизни.
2. Мы можем купить сахар, чай, соль, кофе и перец в бакалее.
3. Магазины могут иметь много отделов.
4. Магазины называются магазинами самообслуживания, потому что там нет продавцов, а только кассиры за кассами.
5. Когда покупатели входят в магазин, они берут корзинки для товаров и выбирают продукты.
6. Мы можем варить еду в разных жидкостях и смесях, включая воду, бульон, и вино.
7. Обжаривание с погружением это погружение еды в горячее масло или жир.
8. Печение это приготовление пищи на сухом жаре в духовке.
9. Есть много типов предприятий питания.
10. «Шведский стол» используется для больших групп туристов, для конференций и конгрессов.
Контрольная работа по темам
Методы приготовления пищи. Стили обслуживания.
Магазины.
Вариант 2
1. Match the words and expressions from list A with the words and expressions from list B.
A. seafood, to weigh, frankfurters, to sell, cash desk, important role, various, confectioner’s, millet, counter, sales staff, potato flour, food basket, tasty, turnip, parsley, game, ready-made, lean meat, liquid, roasting, doughnut, to serve, buffet service, item, catering establishment, separate, tray, appetizer, to demand.
B. поднос, важная роль, пончик, репа, буфетное обслуживание, требовать, взвешивать, кондитерский магазин, продавать, крахмал, вкусный, петрушка, готовый, жареный в духовке, обслуживать, изделие, предприятие питания, закуска, морепродукты, сосиски, касса, различный, пшено, продавцы, прилавок, корзинка для товаров, дичь, постное мясо, жидкость, отдельный.
2. Fill in the blanks
Cooking is a (1) treatment of food to make it (2). Many products cannot be eaten (3). Meat, fish and (4) are usually cooked. Some fruit are not cooked, but some, such as (5), pears, and currants, may be used in (6) or to make desserts. Fruit are also cooked to make jams, jellies, and (7).
There are four (8) ways to cook food: heating in a liquid, in fat or (9), in steam, and heating by (10) heat….
Sautéing is frying when (11) juices of the food mixed with the fat or oil in the (12). Steaming is a (13) of cooking above the (14) of boiling liquid in a covered saucepan. (15) is dry cooking inside an oven.
Pies, oil, method, raw, apples, natural, baking, dry, heat, vegetable, basic, edible, marmalades, saucepan, surface.
3. Translate into English
1. Мария работает в супермаркете продавцом.
2. Она работает кассиром в кондитерском отделе.
3. В этом супермаркете имеются мясной, рыбный, бакалейный, кондитерский, молочный и овощной отделы.
4. Какое мясо вы покупаете жирное или постное?
5. У них большой выбор овощей: свежая капуста, хороший картофель, морковь и свекла.
6. Когда мы готовим пищу, мы варим, жарим, печем, тушим в кастрюле на медленном огне, варим на пару.
7. Варка на пару это метод приготовления над поверхностью кипящей жидкости в закрытой кастрюле.
8. В разных предприятиях питания разные стили обслуживания. потому, что они обслуживают различные типы клиентов.
9. Ассортимент закусок, блюд и напитков обычно богат.
10. Официанты могут помогать гостям если необходимо.
Контрольная работа по темам
Методы приготовления пищи. Стили обслуживания.
Магазины.
Вариант 3
1. Match the words and expressions from list A with the words and expressions from list B.
A. plate service, mixed with oil, beets, mutton, to sum up, necessary, go shopping, wide choice, jeweler’s, canned, scales, at the cash desk, frozen food, crawfish, puff, beef mince, sautéing, fillet, charcoal, oven, frying, way, melted fat, surface, to spoon over, on a spit, heat, stock, on both sides, in a covered saucepan, the source of heat.
B. источник тепла, способ, с обеих сторон, подача блюд «в обнос», свекла, делать покупки, необходимый, древесный уголь, замороженные продукты, поливать сверху, обжаривание в масле, филей, смешанный с маслом, рак, жар, в закрытой кастрюле, баранина, поверхность, суммировать, слойка, за кассой, мясной фарш, обжаривание в кастрюле с маслом, топленый жир, печка, бульон, широкий выбор, ювелирный магазин, консервированный, весы, на вертеле.
2. Fill in the blanks
People do (1) almost every day. There is a big (2) not far from my place. It’s a (3) shop. People like shopping in it. There are three main (4) for this: it doesn’t take them much (5), there is a (6) of products, and the (7) are not very high. Customers can buy all the (8) foodstuffs there.
There are several (9) in the shop. The green (10) and fruit aisles offer a great (11) of fresh and canned vegetables and fruit. In the grocery aisle there are all kinds of (12). At the (13) counter people can buy pork, beef, mutton, veal and poultry. There is much fresh-frozen fish: perch, cod, (14), and some others. You can buy milk, (15), cream cheese in the dairy department.
variety, self-service, butter, aisles, prices, shopping, time, necessary, plaice, reason, cereal, supermarket, grocery, wide choice, meat.
3. Translate into English
1. Что вы желаете?
2. Мне нужен картофель, капуста, морковь, свекла, репчатый лук и салат-латук.
3. В нашей кулинарии мы покупаем копченую и полукопченую колбасу, сосиски, и ветчину.
4. Мы покупаем хлеб в хлебном отделе.
5. Я возьму один килограмм говяжьего фарша для котлет и большой кусок нежирного филе говядины для бифштексов.
6. Неглубокое обжаривание это обжаривание на сковороде в жире или масле с обеих сторон.
7. Некоторые повара заворачивают мясо в фольгу для жарения.
8. Предприятия питания обслуживают разные типы клиентов.
9. «Шведский стол» очень удобен для гостей.
10. Официанты берут блюда в кухне и ставят на стол перед гостями.