Методическая разработка по теме: «Методика проведения открытого практического занятия по дисциплине «Английский язык» по теме: «Составляющие пищи. Лексика. Чтение»»


Методическая разработка по теме:
«Методика проведения
открытого практического занятия
по дисциплине «Английский язык»
по теме: «Составляющие пищи. Лексика. Чтение»»
Методические рекомендации к проведению открытого занятия по дисциплине «Английский язык».
Подготовила Тишакова Г.П., преподаватель первой квалификационной категории ГПОУ Докучаевский техникум ДонНУЭТ.
Методическая разработка занятия по данной теме заслуживает внимания прежде всего изложением методики проведения нестандартного практического занятия в форме коммуникативной кухни. Преподаватель развивает коммуникативные навыки и умения, используя интерактивные методы обучения, такие как: мозговая атака, ролевое моделирование, микрофон, работа в малых группах. Инсценизация ситуаций по специальности и лексическая игра способствуют формированию интереса и творческого отношения к изучению английского языка и воспитанию любви к избранной профессии.
Работа заслуживает внимание, и может быть использована преподавателями дисциплины «Английский язык» СПО

Рецензент:
Щуцкая И.А., преподаватель высшей квалификационной категории, методист ГПОУ Докучаевского техникума ДонНУЭТ
Организационная часть
1 Организация студентов на начало занятия.
T.: Good morning dear guests and students. I am very glad to see you. Dear students I hope you are healthy and ready to work. How are you?
St.: I am well. I am fine. I am OK. I am in a good mood. I am not bed. I am so-so. I am fifty-fifty.
T.: I am glad to hear that. Who is absent?
St.: Students… are absent.
а) Сообщение коммуникативной темы и цели занятия.
T.: Dear students, today we shall have a good opportunity to discuss about nutrition. All our life is connected with it. Also w`ll talk about types of nutrients. So our topic is “Constituents of food. Lexic. Reading.”
2. Актуализация знаний студентов.
а) Введение в иноязычную атмосферу. Лексическая игра «Не разорви цепочку».
Let`s play the lexical game “Don`t severance the chain!” exercises III, IV, V on page 20.
Students, you must answer the questions:
What is the English for “рости”? or What is the Russian for “value”?
React to the answer, saying whether the student is true or not, using the expressions:
You are right. – You are not right. – That`s wrong. – You are wrong. – I agree with you. – I disagree with you.- You are mistaken. It is false. – It is true.
Let`s start our lexical game.
3. Мотивация знаний студентов.
а) Беседа со студентами о науке питания, типах питательных веществ, их значение для человека.
T.: Students, after the reading the text «Nutrition. Some difinitions.», you know how
impotant nutrition in our life.
Answer my questions:

- What study the since of nutrition?
- What types of nutrients do you know?
- Can you say about carbohydrates?
- What can you say about fats? …
- Is proteins healthy for growth?
- Are minerals used in growth?
- Does living body need vitamins?
T.: Thanks. You worked hard.
Основная часть.
Работа с новой лексикой.
T.: Let s work with our active vocabulary! Open the books on page 26 exerciseV. Repeat the new words after me:
Without - без,
impossible - невозможный,
weight - вес,
drink - напиток,
soft drinks – безалкогольные напитки,
lose - терять,
loss - потеря,
regulate - регулировать,
dangerous - опасный,
cereal – хлебные злаки,
contain – содержать в себе,
fibre - клетчатка,
digest – переваривать, усваивать,
digestible - легкоперевариваемый,
indigestible - неперевариваемый,
constituent – составная часть, элемент,
flavor - аромат,
storage -хранение,
cookery - кулинария.
T.: You were active! Thank you.
2.Чтение, перевод текста «Составные пищи».
T.: Students, open your books at page 29. Read and translate the text “Constituents of food”
T.:Your reading was well.
3. Работа с лексикой по тексту методом «Мозговой атаки».
T.: Students, can your write the summary (краткий конспект) after reading? You must answer my question: « What are the constituents of food?»Every must go to the blackboard and write one constituent. Let`s start!
1

8
2

Constituents of food

7
3

4

6

5

1 – flavours; 2 – colours; 3 – fats; 4 – proteins; 5 – minerals; 6 – vitamins; 7 – carbohydrates; 8 – amino acids.
T.: Karina, read all constituents of our food. Thanks.
Wrait this table in your exercise books.
4. Характеристика продуктов по их пищевой ценности.
T.: Your task was. Every student might prepare the characterictic of product.
Let`s talk us about the value of your products.
T.: You were bright. Thanks.
5. Ролевое моделирование. Фрагмент приготовления салата «Пиккадили» (рецепт из английской кухни) по телевизионной программе «Smake»
T.: I invited on our TV progremm “Smake” the food technologist Marena and her assestants Anna and Ulphat. They are from England. Meet our guests.
FT.: Hello, my dear frends! I invite you to the “Cook show”. Today I have a lot of resipes. But the best one is the resipe of English cuisine. So today we are cooking salad “Piccadilly”( Piccadilly is a name of street in London).(слайд №1)
All we need is:
First boiled popatoes – half a kilo;
One herring;
Onion – 200 gram;
Sunflower oil – 50 gram;
Mayounaise;
2 boiled eggs.
So, let`s start. The process is:
Cut potatoes;
Chop the onions;
Cut herring;
Add boiled eggs;
Add mayounaise;
Mix the ingredients well.
St.: Enjoy it!
6. Коммуникативное общение. Метод «Микрофон».
Сor.: I am the correspondent of the news paper «Healthy food».
I want take the interview.
T.: Let`s give a chance to our correspondent to interview our students and guests.
1. Is your salad healthy for everybody?
FT.: Certainly! Because:
Boiled potatoes include the starch
Herring contain fish oil
Onion contain vitamins A and C, calcium.
2.Which cuisine do you prefer?
FT.: I like traditional English cuisine.
3.What is your favourite dish?
FT: My favourite dish is porridge with milk
4.What tea English or Russian do you like?
FT: Tea is very popular with the English; it may almost be called their national drink. I like English tea with milk or cream and Russian tea with a slice of lemon.
5.What are traditional English dishes?
FT: Traditional English dishes are: roast beef, beefsteak, sandwiches. Cheese Cheddar.
6.What is the most typical English dishes?
FT: Yorkshire pudding is the most typical English dish.
Cor.: Thanks for interesting information. Summarizing everything you have said, I will write an interesting article.
FT.1: I invite you to our restourant!
7. Инсценизация ситуации «Завтрак в ресторане».
Mrs.A.: Hallo. Table for two, please.
W.: Good morning ma’am. This way, please. Here’s the menu.
Mrs.B.: Goog morning.
W.:What would you like?
Mrs.A.: Grapefruit juice to begin with, scrambled eggs, tea, toast and jam.
W.: What kind of jam do you want?
Mrs.B.: Cranberry, please.
W.: I`m afraid, we haven`t got cranberry jam, only strawberry and cherry.
Mrs.A.: Well, then. Strawberry, please.
W.:Very good . What abot you ma’am ?
Mrs.B.: The same for me, but I want salad “Piccadilly”, coffee and a cream bun.
W.: Here`s your breakfast .
Mrs.A Oh! The salad “Piccadilly” is very testy.
Mrs.B.:How much is our bill?
W.: Two pounds and twenty- five, please.
T.: You were bright. Thanks.
8. Самостоятельная работа с пословицами о питании методом работы в малых группах.
T.: There are many sayings and proverbs about eating in English language.Some of them are witten on these cards.Each of group must find and match a Russian equivalent to these proverbs about food. Let`s divide info 4 groups.We have 5 menets!
1. Appetite comes with eating.
2. Neither fish nor flesh.
3. An apple a day keeps the doctor away.
5. Little pot is spoon hot.
6. A hungry as a hunter.
7. After dinner sleep a while, after supper walk a mile.
8. Don`t live to eat, but eat to live.
Аппетит приходит во время еды.
Ни рыба, ни мясо.
Яблоко в день - доктор не нужен.
Лучше синица в руках, чем журавль в небе.
Ограниченного человека рассердить не трудно.
Голодный как волк.
После обеда поспи, после ужина пройдись.
Не живи, чтобы есть, а ешь, чтобы жить.
T.: Dear students, say Russion eqvivalents of English proverbs.
The first group has won the victory because it was faster . My congratulations!
Заключительная часть.
Подведение итогов.
T.: Dear students. Our lesson is over. Thank you for good work. Some of you have been very active today and you got excellent marks.
Some others have been less active.
Домашнее задание.
T.: Your home task will be to write down the best ricipe of your family and it nutrition value.
You may be free. Good bye!