Веб-квест по английскому языку на тему Диета и здоровье
Конспект открытого урока в 10 классе с применением современных образовательных технологий. Веб- квест.
УМК «Английский язык». 10 класс О.В. Афанасьева, Дж. Дули, И.В. Михеева и др. Модуль 6 «Еда и здоровье», тема урока: «Говорение в рамках темы «Диета и здоровье».
Тип урока - систематизация знаний учащихся по теме «Food & Health» по УМК Эванс В., Дули Дж. Английский в фокусе – 10. – Просвещение: Express publishing.- 2013 г.
Цель урока: формирование иноязычной коммуникативной компетенции:
речевой компетенции – развитие коммуникативных умений в следующих видах речевой деятельности: говорение, чтение, письмо;
языковой компетенции – овладение лексическими и грамматическими средствами в соответствии с темой «Food & Health»;
социокультурной компетенции – приобщение к реалиям Великобритании в рамках изучаемой темы;
учебно-познавательной компетенции – ознакомление с доступными способами самостоятельного изучения иностранного языка с использованием информационных технологий.
Задачи урока:
уметь анализировать прочитанный материал, уметь кратко пересказать его;
формировать информационную и социокультурную компетенции, учить поиску необходимой информации на аутентичных Интернет-сайтах;
приобщать к реалиям страны изучаемого языка в рамках темы «Food & Health»
содействовать повышению уровня мотивации на уроках английского языка.
Возможные проблемы: трудность при работе с аутентичными веб-сайтами
Решение проблем:
Семантизация незнакомых ЛЕ
Проведение аналогий с русскими веб-сайтами и спецификой используемых в них терминов
Комментирование структуры веб-сайтов, помощь при ориентации в рамках задания
Организация пространства:
формы работы: индивидуальная, групповая;
ресурсы: ПК, Интернет;
УМК Эванс В., Дули Дж. Английский в фокусе – 10. – Просвещение: Express publishing.- 2013 г.
Личные цели: Контролировать внимание и интерес учащихся, реализовывать лингвистическую, дискурсивную и социокультурную цели при обучении английскому языку
Instructions
Dear ladies and gentlemen! In this project, you are invited to have an overview of Module 6 "Food & Health" . The goal of the webquest is to explore this interesting theme for more information . You have to do all the assignments. Finally, you have to make a project about healthy eating habits and recommend your own diet. So, surf the Net and gather as much information as possible to learn more.
Task
Study the topic step by step. Enter through every task. You can work in groups or individually.
Your task is
- to make an Internet research and answer all the questions;
- to learn information about the healthy eating habits;
- to study the Mediterranean diet;
- to prepare a two-minute talk about improving eating habits;
- to illustrate the results of your search by examples and create a Power Point presentation.
Process
STEP 1
Surf the Net and answer the following questions:
What are healthy eating habits?
Why should we have healthy eating habits?
What are healthy diets based on?
What problems related to diet do people have?
What is the healthy eating pyramid?
http://healthfood-guide.com/
http://www.scotland.gov.uk/Topics/Health/Healthy-Living/Food-Healthhttp://www.livestrong.com/sscat/food-and-health/STEP 2
Find the pictures of the healthy eating pyramid and healthy eating habits.
http://www.healthypopulation.com/page/11/ http://www.hoops4life.com/media/healthy-diet-food-groupsSTEP 3
Study the Mediterranean diet and think of the tips for overweight people.
http://www.health-womens-healthy-living-goals.com/food-health-vitamin.html
STEP 4
Prepare a two-minute talk about improving eating habits
STEP 5
Make a PowerPoint presentationEvaluation Criteria.
Presentation Delivery Mark “5” “4” “3” “2”
Logic / Sequencing of Information Information is organized in a clear, logical way. Most information is organized in a clear, logical way. One slide or item of information seems out of place. Some information is logically sequenced. 2 slides or items of information seem out of place. There is no clear plan for the organization of information. 3 or more slides or items are out of place.
ContentAll content throughout the presentation is accurate. There are no factual errors. Presentation includes all material needed to gain a comfortable understanding of the topic. Most of the content is accurate but there is one piece of information that might be somewhat inaccurate / not clear. Presentation includes most material for understanding of the material but is lacking one key element. The content is generally accurate, but two pieces of information are inaccurate or not clear. Presentation is missing two key elements. Content is typically confusing or contains more than two factual errors. Presentation is lacking more than two key elements and has inaccuracies.
LanguageThe presenter does not use any cheat-sheets, the presentation is oral. There might be 1-2 language mistakes. While delivering the presentation, the student looks at a cheat-sheet 1-2 times. There are 3-4 language mistakes. The presenter occasionally reads the text of the presentation. There are 5-6 language mistakes. Most of the text of the presentation is read from the paper. There are more than 6 language mistakes.
Ordering and linkingThe speaker uses appropriate presentation phrases wherever necessary. Only one part of the presentation lacks a linking phrase. Only 1 phrase is inappropriate or incorrect. 2-3 parts of the presentation lack presentation phrases. 2-3 phrases are inappropriate or incorrect. The speaker uses almost no presentation phrases. OR: Most of presentation phrases are inappropriate or incorrect.
Contact with AudienceThe speaker keeps eye-contact all the time, often addresses the audience directly, asks questions, and attracts listeners’ attention. The speaker keeps eye-contact most of the time, asks several questions, addresses the audience. The speaker maintains eye-contact less than half of time, addresses the audience once. The speaker does not maintain eye-contact and does not address the audience.
OriginalityPresentation shows considerable originality and inventiveness. The content and ideas are presented in a unique and interesting way. Presentation shows some originality and inventiveness. The content and ideas are presented in an interesting way. Presentation shows an attempt at originality and inventiveness on 1-2 slides. Presentation is a rehash of other people's ideas and/or graphics and shows very little attempt at original thought.
Teachers Page
Анализируя результаты работы учащихся, можно сделать следующий вывод. Использование технологии веб-квеста на уроках английского языка позволяет решать целый ряд дидактических задач: формировать навыки просмотрового чтения и чтения с целью извлечения информации; развивать умения письменной речи школьников; пополнять словарный запас обучающихся; формировать устойчивую мотивацию к изучению английского языка, расширять кругозор школьников. Однако следует отметить, что использование веб-квестов в обучении языку требует от учащихся соответствующего уровня владения языком для работы с аутентичными ресурсами Интернета.
Проект Food and Health выполнен в форме Веб –квеста и ориентирован на реализацию образовательных стандартов среднего(полного) общего образования по иностранному языку и информатике.Информационно-коммуникационные технологии обучения прочно вошли в жизнь. Использование интернет- ресурсов предоставляет педагогу огромные возможности для творческой деятельности и создания индивидуальных образовательных маршрутов обучающихся.
Students' results.Технология веб-квест позволяет формировать следующие компетенции:-использование ИТ для решения профессиональных задач (в т.ч. для поиска необходимой информации, оформления результатов работы в виде компьютерных презентаций, веб-сайтов, флеш-роликов, баз данных и т.д.);-самообучение и самоорганизация;-работа в команде (планирование, распределение функций, взаимопомощь, взаимоконтроль);-умение находить несколько способов решений проблемной ситуации, определять наиболее рациональный вариант, обосновывать свой выбор;-навык публичных выступлений (обязательно проведение предзащит и защит проектов с выступлениями авторов, с вопросами, дискуссиями).